Glukosamin effektiv hjälp mot ledont

Idrottsforskare vid Köpenhamns universitet har nu producerat bevis på vad tiotusentals idrottare redan har upplevt själva. Glukosamin skyddar lederna på styrketräningsutövare - och kan faktiskt göra dem starkare.


Glukosamin är en sockerförening som redan finns i lederna. Det är så idén uppstod att man kan göra lederna starkare genom att ta tillskott av ämnet. Huruvida detta är fallet är ännu inte helt klarlagt. I senare studier har effekten av glukosamin varit en besvikelse.


Men de flesta av dessa studier har gjorts på människor med artrit, vars leder därför redan allvarligt skadade. Dessa försökspersoner har mycket begränsad rörlighet. Idrottare med ledproblem reagerar dock väl till glukosamin.


Studier har visat att styrketräning har en positiv effekt på artritdrabbade. Danskarna som utförde studien i fråga undrade vad som skulle hända om de gav glukosamin till artrosdrabbade som utför styrketräning. De har också tittat på effekterna av ibuprofen, ett antiinflammatoriskt ämne läkare ofta ordinerar till personer med artrit.


Studien pågick i 12 veckor. Försökspersonerna tränade 3 gånger i veckan. De cyklade i 10 minuter och sedan tränade sina benmuskler på leg-extension och benpress-maskiner.


Ibuprofengruppen tog 600 mg två gånger dagligen, och glukosamin gruppen tog 500 mg glukosaminsulfat tre gånger om dagen.


Placebogruppen, glukosamin gruppen och ibuprofen gruppen gjorde alla samma framsteg i styrka.




Innan försöket startade, och två dagar efter det sista styrketräningspasset, fastställde forskarna koncentrationen av brosk oligomert matrix protein [COMP] i försökspersonernas blod. Ju mer av detta som finns blodet, desto starkare är de katabola processerna i lederna. Forskarna upptäckte att glukosamintillskott sänker COMP koncentrationen markant.


Så den självklara slutsatsen är att glukosamin motverkar ledslitage.

Exklusivt rabatterbjudande:




Källa: